Koteja suomalaiseen maisemaan, luontoa ajatellen

Asuntosijoittaminen

Uusi asunto hyvällä sijainnilla on erinomainen vaihtoehto sijoittamiseen. Hyvällä suunnittelulla se tuottaa kuukausittaista rahavirtaa sekä lisäksi mahdollisen arvonnousun pitkällä aikavälillä.

Kokosimme yhteen viisi hyvää syytä hankkia uusi sijoitusasunto ja usein kysyttyjä kysymyksiä helpottamaan asuntosijoittamisen aloittamista.

5 hyvää syytä hankkia uusi sijoitusasunto

Huolettomuus

Uusi asunto on suurimmalta osin huoleton vaihtoehto. Aina sijoittaminen vaatii jonkin verran työtä ja hallinnointia, mutta uuden kohteen etuna on se, että tiedossa ei ole suuria tai yllättäviä remonttikustannuksia. Huolellisella suunnittelulla saa pienennettyä vuokrasuhteisiin liittyvät riskit. Eduiksi voidaan laskea myös vuokralaisten kiinnostus uutta asuntoa kohtaan.

Sijoitus, jonka arvonnousulla hyvät edellytykset

Asuntojen hintakehitys on vakaampaa kuin esimerkiksi osakkeiden. Tämän kasvavan, loistavalla sijainnila olevan alueen asunnoille on odotettavissa myös arvonnousua.

Verotus

Sijoitusasunnon lainakorot saa vähentää pääomatuloista. Uuden asunnon rahoitusvastikkeen saa vähennettyä vuokratuotosta ja näin optimoitua verohyödyn sijoitukselle. Myös esimerkiksi asunnon hoitovastikkeen saa vähentää verotuksessa.

Edullista yhtiölainaa

Pitkä laina-aika, maltillinen korko sekä kolmen vuoden lyhennysvapaa yhtiölainasta takaavat turvallisen perustan sijoituksellesi. Lisäksi pankit lainoittavat sijoitusasuntoja pääsääntöisesti samalla tavalla kuin omaan käyttöön tulevia asuntoja.

Joustavuus

Pystyt käyttämään sijoitusasuntoa myös omiin tarpeisiisi. Asunto voi elämäntilanteiden mukaan olla välillä omassa käytössä ja välillä vuokralla.

Miksi uuteen asuntoon pitäisi sijoittaa?

Uusi asunto hyvällä sijainnilla on erinomainen vaihtoehto sijoittamiseen. Hyvällä suunnittelulla se tuottaa kuukausittaista rahavirtaa sekä lisäksi mahdollisen arvonnousun pitkällä aikavälillä.

Onko minulla siihen varaa?

Uuden asunnon hinnasta suuri osa on yhtiölainaa, jonka ehdot ovat erittäin myönteiset sijoittajalle. Yhtiölainassa on kolmen vuoden lyhennysvapaa, jonka aikana saa kerrytettyä mukavasti pesämunaa vuokratuotoilla.Yhtiölainan korko (marginaali + euribor) on tällä hetkellä 1,5 % (tarkistettu 27.9.2017).

Verotuksessa saa vähennettyä yhtiölainaosuuden lyhennykset vuokratuloista. Noin 40 % omarahoitusosuus riittää uudiskohteen sijoitukseen. Asunnon ylläpitokustannukset ovat hyvin maltilliset, esimerkkikohteen hoitovastike (sisältäen internet-yhteyden) on vain 68,00 € / kk. Vastikkeen saa myös vähentää verotuksessa.

Mitä etuja uudessa asunnossa on vanhaan verrattuna?

Uuden kodin eduiksi voidaan laskea remonttivapaus vuosikymmeniksi eteenpäin. Vanhaan asuntoon sijoittaessa riskinä ovat kalliit ja/tai yllättävät remontit. Uuden kodin ratkaisut, kuten vaikkapa nykyaikainen talotekniikka, tyylikkäät sisustusmateriaalit, avarat asuntopohjat ja uudet kodinkoneet vastaavat asunnonetsijöiden tarpeita.

Lisätietoa verottamisesta

Sijoitusasuntojen tuottamasta vuokratulosta maksetaan pääomatuloveroa 30 tai 34 prosenttia. Ennen pääomantulon verotusta sijoittaja voi tehdä runsaasti vähennyksiä. Vuokratulosta saa vähentää asuntoon liittyvät kulut, kuten hoitovastikkeen ja mahdolliset huolto- ja korjauskulut.

Uuden asunnon etuna verotuksen kannalta on vähennysmahdollisuus asunnon yhtiölainaosuudesta. Taloyhtiön tulouttaessa lyhennysosuudet tilinpäätöksessä, asuntosijoittaja voi vähentää sen pääomatuloistaan. Vastikkeiden lyhennysosuus voidaan myös rahastoida.

Varainsiirtoveroa maksetaan uudesta asunnosta 2 % asunnon velattomasta hinnasta. Varainsiirtovero erääntyy kuitenkin vasta kahden kuukauden kuluttua omistusoikeuden siirtymisestä.

Myytäessä sijoitusasuntoa myyntivoitosta maksetaan pääomatuloveroa. Se maksetaan todellisen ostohinnan tai hankintameno-olettaman (myyntihinnasta vähennetään 20 %, jos asunto on omistettu alle 10 vuotta, 10 vuoden jälkeen vähennys on 40 %) mukaan.

Millaista tuottoa sijoitusasunnosta voi saada?

Tuoton arviointiin voi käyttää erilaisia laskureita ja mittareita. Saat ladattua vuokratuottolaskurin esimerkin excel-muodossa tämän sivun alaosasta. Esimerkkikohteena on käytetty As Oy Lempäälän Niittyleinikin 50 m² uudisasuntoa. Tuotto on kuitenkin hyvin kohdekohtaista, uudiskohteessa kannattaa muistaa matalat ylläpitokustannukset ja vuokrattavuuden helppous verrattuna vanhempaan kohteeseen.